Pagini

vineri, 15 iulie 2011

Manifest pentru arta.

Meseria (arta) - bratara ... ignorata.
Paradox.
Ne plangem ca in lume frumusetea paleste, ca oamenii "adevarati" dispar, ca valoarea scade ... dar nu suntem capabili sa ne aruncam privirea spre arta si sa sorbim un strop din nectarul ei. Umplem berariile si discotecile, strandurile si targurile de chinezarii si uitam de piesele de teatru, concertele de muzica clasica, de expozitiile de arta ... de spectacolele creatiei. Acordam atentie televizorului si "vedetelor" de ultima moda si nu traim frumosul. Asa ajung actorii sa devina maseuri, pictorii sa faca taximetrie, violonistii sa devina operatori PC, mestesugarii sa vanda ... nimicuri, scriitorii ....
Indignare.
Oamenii de cultura, care fac si altceva pentru a se intretine, vin cu daruire in intampinarea publicului si si-ar imparti arta oricui, dar din pacate astfel de momente devin mai rare din cauza ignorantei. In presa, televiziune si la posturile de radio interventiile culturale fac fata cu greu avalansei de "tinere talente", "spectacolului politic" scandalurilor mediatizate si manifestarilor de prost gust.
Dorinta.
Imi doresc sa fiu un strop care insoteste ploaia de apreciere, promovare si punere in drepturi a frumosului, un deget de la mana de ajutor intinsa prea putin artei si valorii.
Invitatie.
La Sighisoara, la festival, actorii targumureseni vor juca in piese de teatru, mestesugarii Asociatiei Artistilor Plastici Mures vor avea standuri unde isi vor arata maiestria, la Galeria Unirea a AAP Mures, pictorii verniseaza expozitii aproape in fiecare sambata. 
Motivatie.
Pentru ca actorului i se potriveste scena si nu salonul de infrumusetare, pictorului - pictura, nu volanul, violonistului - concertul, nu tastatura,  creatorului - actul creatiei nu serviciile sau comertul.
Pentru ca actul creatiei sa nu ajunga sa se devalorizeze sau sa piara.
Pentru ca atunci cand vom sti sa-i privim, sa-i ascultam, sa-i apreciem, lumea noastra va deveni mai frumoasa, iar noi vom fi mai fericiti.
Intentia.
Declansarea ofensivei artei. Atragerea si implicarea copiilor in creatie, lansarea de provocari pentru sprijinirea artistilor si promovarea lor pe toate caile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu