Centrul Judetean pentru Cultură Tradițională si Educație Artistică Mureș organizează în perioada 19-26 octombrie 2013 în localitatea Sovata cea de-a XXVII-a ediție a Taberei de pictură de șevalet. Tema acestui an este ,,Târguri tradiţionale de ieri şi de azi” și va avea ca locație de lucru Centrul de Vacanţă, Sovata II, str. Trandafirilor nr. 131, Sovata Băi locație ce se află sub patronajul Directiei Județene pentru Tineret și Sport Mureș,
Tema este una provocatoare o temă care a fost exploatată și de marii maeștri ai picturii românești de-alungul timpului.
Tabăra se va desfășura după un regulament bine stabilit de către organizatori si va urmări perfectionarea și afirmarea artiștilor creatori din județul Mureș dar și descoperirea de noi talente, îmbogățind astfel patrimoniul uman cultural.
Participanții acestei ediții sunt elevi ai Școlii de Artă din Târgu Mureș, artiști plastici membri ai Asociației Artiștilor Plastici Mureș și artiști ai Uniunii Artiștilor Plastici filiala Târgu Mureș după cum urmează: CĂLIN BOGĂTEAN îndrumător artistic,
delegat C.J.C.T.E.A. Mureş, RODICA POP, NEAGOI SOFIA, CRISTINA PETRIA, VIOLETA PETICĂ, KULCSAR PARVU MARINA, KÁRT KLÁRA, GHEORGHE POP, CRISTINA MUREŞAN, TAKÁCS JUDITH, BENKŐ ISTVÁN, RODICA VESCAN
În atmosfera caldă și ruginie a toamnei, artiștii plastici mureșeni invitați vor interpreta teme precum târgurile tradiționale după o documentație oferită de colegii Muzeului Județean Mureș secția de Etnografie Mureș. Se vor interpreta și transpune plastic târguri din localitățile: Dumbrava, Sâmpetru de Câmpie, Brâncovenești, Hodoșa, Miecurea Nirajului, Râciu și Vâtava
Temele etnografice vor fi studiate și comparate căutându-se a se exploata artistic sentimente, emoții a ceea ce înseamnă târgul prin pictură pentru fiecare artist în parte.
Coordonatorul taberei, artistul Călin Bogătean va face studii și lecții demonstrative interactive alături de participanți privind tehnica de abordare plastică, compoziția și cromatologia în exprimarea plastică conform temei. Se va exploata imaginea târgului în ansamblul său ca și atmosferă precum și subiecte umane, diferite animale și obiecte gospodărești specifice temei.
Tratarea plastică este liberă fiecare artist putând da frâu liber creativității sale.
Lucrările realizate în tabăra de pictură vor constitui materialul expozițional pentru expoziția care se va desfășura imediat după terminarea acesteia în galeria gestionată de Centrul Judetean pentru Cultură Tradițională si Educație Artistică Mureș la Mureș Mall precum și în alte locații din Județ .
Această tabără, împământenită la Sovata de 27 de ani a dat culturii mureşene, multe valori în domeniul artei plastice, fiind chiar o rampă de lansare a unor artişti dar şi a perfecţionării lor de-a lungul timpului.
Mulțumim colegilor de la Muzeului Județean Mureș secția de Etnografie Mureș pentru materialele etnografice oferite care vor servi ca material didactic în tratarea acestei teme.