Pagini

luni, 2 decembrie 2013

Expozitie la Palatul Culturii



Iancu si Cristina Muresan, la Galeria "Deisis”
Familia Muresan, Iancu si Cristina, expun la Galeria "Deisis” pictura in ulei pe panza, tablouri ce uimesc de la prima vedere prin echilibru, ordine si bun simt. Parteneri in planul vietii personale, in tabere de creatie si, iata, pe simeze, cei doi se impart cu chibzuinta intre meseriile lor (arhitect si jurist), educarea copiilor si dragostea pentru arta. Mai presus de toate, expozitia este dovada unei daruiri, a unei patimi ce nu se istoveste niciodata: harnicia si consecintele ei balsamice. De buna seama, Cristina a meditat cu multa vreme inainte la gradinile ei secrete, devenite acum "Gradinile Cristinei”, la fel ca si "Gradinile din Roma” sau "Gradinile Edenului”, ceea ce i-a permis sa ajunga la stadiul definit al evolutiei sale. Cristina lucreaza si dezvaluie un temperament care nu iubeste contradictia neaparat, dar nici nu se fereste de ea si, in orice caz, da dovada de consecventa. Tipurile de constructie ii apartin si pe paleta ei vibreaza un neastampar, un freamat din care iau nastere forme si aduc "Gradini secrete”, privilegiul sacru al sublimului vegetal, cu valoare spirituala inalta. La Iancu, peisajele urbane sunt subiecte amintiri, zugravite cu un infinit simt al tonurilor stralucitoare nesofisticate, devenite componente ale fiintei, ale carei vibratii sensibile le inregistreaza impreuna cu spectacolul perceput de retina, departe de orice dramatism. Multitudinea valorilor, trecerile si gradarile se compun si recompun treptat,intr-o ordine logica, de unde rezulta echilibrul constructiei. Intr-o alta ordine de idei, bijuteriile Cristinei, prezente si ele intr-o colectie si expuse, contureaza, mai profund, imaginea capacitatii de frumos, sensibil, delicat si daruit. Lucrarile sotilor Muresan reprezinta setea de ordine ce ni se dezvaluie aici si acum. Cei doi artisti daruiesc publicului ceea ce au realizat pana in prezent, urmand ca in viitor scara ierarhiei in arta sa fie escaladata cu pasi mari si repezi pentru ca au potential, vointa si credinta. La vernisaj, despre expozitie au vorbit Nicolae Baciut, Mihai Frunza si Cornelia Hetrea." CORNELIA HETREA
Pagina
NICOLAE BACIUT
Sursa:
http://www.cuvantul-liber.ro/articol.asp?ID=74130

vineri, 15 noiembrie 2013

Peisaj

Targ transilvan
ulei pe panza
50x50
Sovata 2013
colectia particulara O. H. - Germania.

     Lucrare prezenta in expozitia "Targuri traditionale de ieri si de azi" gazduita de Muzeul de Etnografie si Arta Populara Mures in perioada 14 noiembrie- 30 decembrie. 

marți, 12 noiembrie 2013

Peisaj

Drumul spre targ
 ulei pe panza
50x50
Sovata 2013

   Lucrare donata Centrului Judetean pentru Cultura Traditionala si Educatie Artistica Mures, prezenta in expozitia "Targuri traditionale de ieri si de azi", gazduita de Muzeul de Etnografie si Arta Populara Mures.

duminică, 10 noiembrie 2013

Expozitie la Muzeul de Etnografie Mures


CENTRUL JUDEŢEAN PENTRU CULTURĂ TRADIŢIONALĂ ŞI EDUCAŢIE ARTISTICĂ MUREŞ, organizează în perioada: 14 noiembrie - 30 decembrie 2013, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară, Piaţa Trandafirilor nr. 11, expoziția ,,Târguri tradiţionale de ieri şi de azi”
Lucrările expuse au fost realizate în cadrul celei de-a XXVII-a ediții a Taberei de pictură de șevalet cu tema ,,Târguri tradiţionale de ieri şi de azi” organizată în perioada 19-26 octombrie 2013, la Sovata.
Participă cu lucrări:
RODICA POP, NEAGOI SOFIA, CRISTINA PETRIA, VIOLETA PETICĂ, KULCSAR PÂRVU MARINA, KÁRT KLÁRA, GHEORGHE POP, CRISTINA MUREŞAN, TAKÁCS JUDITH, BENKŐ ISTVÁN, RODICA VESCAN
Vernisajul expoziției va avea loc în data de 14 noiembrie 2013, ora 16 00, la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Tîrgu Mureș expoziția
Coordonator artistic: CĂLIN BOGĂTEAN




sâmbătă, 19 octombrie 2013

Tabara de pictura

     Centrul Judetean pentru Cultură Tradițională si Educație Artistică Mureș organizează în perioada 19-26 octombrie 2013 în localitatea Sovata cea de-a XXVII-a ediție a Taberei de pictură de șevalet. Tema acestui an este ,,Târguri tradiţionale de ieri şi de azi” și va avea ca locație de lucru Centrul de Vacanţă, Sovata II, str. Trandafirilor nr. 131, Sovata Băi locație ce se află sub patronajul Directiei Județene pentru Tineret și Sport Mureș,
Tema este una provocatoare o temă care a fost exploatată și de marii maeștri ai picturii românești de-alungul timpului.
Tabăra se va desfășura după un regulament bine stabilit de către organizatori si va urmări perfectionarea și afirmarea artiștilor creatori din județul Mureș dar și descoperirea de noi talente, îmbogățind astfel patrimoniul uman cultural.

Participanții acestei ediții sunt elevi ai Școlii de Artă din Târgu Mureș, artiști plastici membri ai Asociației Artiștilor Plastici Mureș și artiști ai Uniunii Artiștilor Plastici filiala Târgu Mureș după cum urmează: CĂLIN BOGĂTEAN îndrumător artistic,
delegat C.J.C.T.E.A. Mureş, RODICA POP, NEAGOI SOFIA, CRISTINA PETRIA, VIOLETA PETICĂ, KULCSAR PARVU MARINA, KÁRT KLÁRA, GHEORGHE POP, CRISTINA MUREŞAN, TAKÁCS JUDITH, BENKŐ ISTVÁN, RODICA VESCAN
În atmosfera caldă și ruginie a toamnei, artiștii plastici mureșeni invitați vor interpreta teme precum târgurile tradiționale după o documentație oferită de colegii Muzeului Județean Mureș secția de Etnografie Mureș. Se vor interpreta și transpune plastic târguri din localitățile: Dumbrava, Sâmpetru de Câmpie, Brâncovenești, Hodoșa, Miecurea Nirajului, Râciu și Vâtava
Temele etnografice vor fi studiate și comparate căutându-se a se exploata artistic sentimente, emoții a ceea ce înseamnă târgul prin pictură pentru fiecare artist în parte.
Coordonatorul taberei, artistul Călin Bogătean va face studii și lecții demonstrative interactive alături de participanți privind tehnica de abordare plastică, compoziția și cromatologia în exprimarea plastică conform temei. Se va exploata imaginea târgului în ansamblul său ca și atmosferă precum și subiecte umane, diferite animale și obiecte gospodărești specifice temei.
Tratarea plastică este liberă fiecare artist putând da frâu liber creativității sale.
Lucrările realizate în tabăra de pictură vor constitui materialul expozițional pentru expoziția care se va desfășura imediat după terminarea acesteia în galeria gestionată de Centrul Judetean pentru Cultură Tradițională si Educație Artistică Mureș la Mureș Mall precum și în alte locații din Județ .
Această tabără, împământenită la Sovata de 27 de ani a dat culturii mureşene, multe valori în domeniul artei plastice, fiind chiar o rampă de lansare a unor artişti dar şi a perfecţionării lor de-a lungul timpului.
Mulțumim colegilor de la Muzeului Județean Mureș secția de Etnografie Mureș pentru materialele etnografice oferite care vor servi ca material didactic în tratarea acestei teme.

vineri, 14 iunie 2013

Expozitie de pictura


La Galeria de Arta "Unirea” Cu familia Muresan, intr-o expozitie cu bijuterii picturale!

- Social -
nr. 118 / 19 Iunie, 2013

O frumoasa, luminoasa dupaamiaza, cu soare, cu caldura emanata de sufletele iubitorilor de arta, am trait-o la Galeria de Arta "Unirea” din Targu-Mures, a Asociatiei Artistilor Plastici Mures. O zi de vineri, 14 iunie 2013, de mijloc de Ciresar, care ne-a apropiat si mai mult de familia Muresan - Cristina, Iancu, de copiii lor Andrei si Adrian -, eroii expozitiei vernisate in prezenta parintilor, rudeniilor, membrilor AAP Mures, a prietenilor, de ce nu si a cunoscutilor ocazionali. O atmosfera destinsa, ba chiar un fel de oda a bucuriei care se citea, mai ales, pe fetele expozantilor. Modestie si apropiere fata de cei care si-au facut timp pentru a participa la vernisaj. Prima gazda a galeriei, domnul Ilarie Gh. Opris, presedintele AAPM, a precizat de la bun inceput: "Va multumesc ca ati onorat cu prezenta vernisajul expozitiei familiei Muresan. Ambii sunt targumureseni, nascuti in acelasi an. O familie activa in cadrul AAP Mures. Andrei si Adrian expun si ei pe simezele galeriei”. Plasticianul profesionist Vasile Muresan si-a inceput "lectia de privit” cu o poveste al carei inceput dateaza din urma cu mai multi ani, de pe vremea cand era coleg de dascalie la actuala Scoala Gimnaziala "Europa”, cu Cristina, unde functioneaza si acum. "La ambii, simtul culorii este evident, tema lucrarilor lor fiind locurile pe unde au umblat. In lucrarile de pe simeze, si talent, si simtire, si straduinta. Cristina n-a mai venit cu partea aducerilor aminte, ci cu cea lirica a abordarii sale picturale. Evidenta bogatia cromatica in tablourile cu gradinile secrete. Apoi, mai are si niste bijuterii unicat. Bijuteriibijuterii... Bunii nostri prieteni si colegi merita felicitari!”. Cateva consideratii de ordin artistic, ale abordarii tematice si picturale, in rostirea dr. Liviu Stef. Si, la final, cu familia Muresan, intr-o expozitie cu bijuterii picturale!

DORIN BORDA